This policy superseded by
Article 35 of Unit 3 MOU
and Article 30 of Unit 3 MOU




Though comprehensive, the policy cannot deal unambiguously with
svery instance of consulting. In cases of doubt, the primary guide
shouid he whether or not the proposed activity promotes the
interests of the University as a place of education, learning, and
research.

The responsibility for adhering to the limits on consulting and
other aspects of this consulting policy lies first with the
individual. Individuals sihould resolve any questions or ambiguities
with their department chairperson, dean, or appropriate supervisors
 betore the fact. The University has the right, and indeed the
ounligation, to protect itself from losses resulting from excess
consulting and to seek reimbursement from the individual for salary
and benefits covering time spent on cgﬂsulting beyond the limits
provided for by this policy, especially in cases when the faculty
member, academically-related professional, or academic administrator
did not seek prior consultation or follow the advice given by
fils/her department chairperson and dean or supervisor. Faculty
members, academically~related professionals, and acddemic
administrators have an obligation to report fully the extent of
their consulting activities when asked to do so by the President or
nig designee, _

All questions of 1nterpretatlon of this document shall be referred
to the Associate Viee President for Academic Atfairs--~-Academic
Personnel. Decisions of the Associate Vice President for Academic
Affairs--Academic Personnel may be appealed to the Academic Senate.
Application of this policy is governed by the University Disci-
plinary Procedures (Executive Order 310 or its successor) and by
University Grievance Procedures (Executive Order 301 or its
successor). Actions of the Academic Senate on such appeals will be
reviewed by the President as is twme noermal practice on policy
‘matters, '

DEPINITION OF CONSULTING

In general, consulting is defined as professional activity,
inicluding teaching, related to the person's field or discipline,
where & fee-for-service or equivalent relationship with a third
patrty exists.

There are many tvpes of censulting relations and fee arrangements,
and the precise form entered into is not determinative. The
principle is that, in consulting, a person agrees to use his or her
professional capabilities to further the interests of a third party
in return for a significant immediate or prospective gain. Thus, 1t
does not matter whether the person is on the client's payroll, works
as an independent contractor, works at another educational insti-
tution, purveys professional service, or acts as an otfficer of a
pompdnv engaged in activities related to the consultant's field of

iscipline. 1Included under this definition are situations in wnich
an academic administrator, academically-related professional, or






POLICY

The definition of consulting doeg not include additional
employment within the CSUC system including all compensated
activities through the CSULB Foundation. Such activities are
defined and regulated under FSA 79-30, or its successor, and
APL 80-09, or its successor,

To assure the University that the ability of the individual to
discnarge his/hner obligations to the University is not impaired by
consultancies, the following policies are hereby adopted:

1.

,
A ]
.

Time Commitment - During the regular academic year, the
fFaculty shail not consult for more than one day, computed as
10 hours, in the work week. No time limit shail apply during
periods which are not defined as working days. Academic
administrators shall be permitted to consul® or "moonlignht™
during their requestéed and approved vacation time provided
that they reguest and receive permission from the appropriate
university officer in advance. Consulting activity in excess
of the limit prescribed in this section may be permitted for
a limited time with the approvzls specifisd in Section 2
below, when such activities will make an extraordinary
contribution to professional growth or to the University or
t& the community.

This policy applies to faculty only during the statée-defined
working days, and excludes vacations and weekends,  Each
Department Chair has a University calendar which clearly
defines the working days and a faculty member in doubt snould
consult the Department Chair, A faculty member, academically-
reiated employee, or academic administretor who is regular iy
assigned to perform nis/her duties on weekends or other davs
which are not ordinarily defined as working days shall be
entitled to tredt an equal number of regular working days on
which he/she does not have assigned duties as weekernd days
for purposes of exclusion from the application of this
policy. This policy applies to academic administrators
during their regular working weeks, that is, during any part
of the calendar year ror which they are compensated, ex-
cluding weekends and holidays. This policy also applies to
academically-related personnel during their regular work wosk
ag defined by the nature of their appointment.

Prior Approval - Before making any commitment for consulting
work or “mwonlighting” during those times when Section 1
applies, the faculty member, academically-related pro-
fessional, or administrator shall submit & written requast to
the department chair and the dean or t6 ahother appropriate
University offical. This request shall include the foliowing:
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However, faculty, academically-related professionals, and
academic administrators engaging in consulting must not use
the name of California State University, Long Beach, in such
a manner as to suggest institutional endorsement or support
of a non-University enterprlse,

Annual Reporting - Consultancies held during the academic
year and the time devoted to them shall be reported annually
on the Standard Faculty Résume Form.

Professional Enhancement - Consulting should be undertaken
only if it furthers tne professional development of the
faculty member, academically-related professional, or
administrator and enhances their contributions to the
University.




